Klarahus

STED: De Gamles By, Nørrebro, København
OPDRAGSGIVER: Københavns Kommune, SUF
PROGRAM: Til- og ombygning af plejeboliger samt etablering af produktionskøkken
STØRRELSE: 500 m2
STATUS: 2017
SAMARBEJDSPARTNERE: Strunge Jensen Rådgivende Ingeniører

Plejecenteret Klarahus indeholder 80 ældreboliger og er beliggende i en bevaringsværdi klassisk bygning, i 'De Gamles By' på Nørrebro. For at skabe en bedre sammenhæng i beboernes hverdag, og sprede madglæde på plejecenteret, etableres der et nyt og synligt produktionskøkken samt et fælleslokale for alle beboerne. Tanken er, at alle køkkener på de enkelte etager skal være mere hjemlige og derfor ikke indeholde store professionelle køkkenmaskiner. Der bygges også et forsamlingslokale, som kan bruges af beboere og pårørende til større arrangementer.

Projektet er udarbejdet med stor omhu for at lade tilbygningen fremstå som en markant arkitektonisk helhed, i sammenhæng med de eksisterende bevaringsværdige hovedbygninger i området midt på Nørrebro, som har en helt særegen stemning.

Den nye bygning placeres i de grønne udearealer, med ambition om at skabe en let og flydende kobling mellem den grønne park og den tunge rødstensbygning. Produktionskøkkenet, der har et moderne og selvstændigt formsprog, er placeret overfor den klassiske, ældre hovedbygning. Der er arbejdet med store, åbne glaspartier og en markant og "svævende" overdel/tagform. Områdets grønne parklandskab trækkes ind over bygningen ved at lade konstruktionerne gentage de landskabelige elementer.

Fælleslokalet og de udendørs opholdsarealer bindes sammen med produktionskøkkenet og en elegant glasgang forbinder køkken og opholdsrummet med den eksisterende bygning.

Bygningens grønne profil er synliggjort med både naturlige biotoper på facader og tag såvel som regnvejrsopsamling. Regnvandet materialiserer sig som et spejlbassin, der adskiller køkken og fælles opholdsrum i tilbygningen, og dermed skaber en naturlig opdeling af de to rumligheder. I den eksisterende bygning etableres der nye opholds- og spiserum, og materialeholdningen ændres fra hårde overflader til varme trævægge.

projektbillede1
facadeGIF
Klarahus-GIF
modelGIF